Tutaj powinien być opis

Dzień Chleba w kl. III

6 października w klasie III świętowano Dzień Chleba. Uczniowie z ogromnym zaangażowaniem uczestniczyli w zajęciach poświęconych jednemu z najstarszych i najważniejszych pokarmów w historii ludzkości – chlebowi. Na początku uczniowie poznali podstawowe gatunki zbóż, z których wypiekany jest chleb, oraz dowiedzieli się, czym różni się pieczywo jasne od ciemnego. Następnie rozmawialiśmy o procesie wypiekania chleba – od ziarna aż po pachnący bochenek. Dzieci z dumą przyniosły do szkoły różnorodne wypieki: chleby, bułeczki, chałki, rogale i bagietki, tworząc prawdziwą wystawę piekarniczych przysmaków. W klasie unosił się cudowny zapach świeżego pieczywa, który wprawił wszystkich w doskonały nastrój. Podczas zajęć uczniowie przeprowadzili także ciekawe doświadczenie z drożdżami i balonem. Obserwowali, jak drożdże „pracują” i wytwarzają dwutlenek węgla, który powoduje napełnianie się balonika. Eksperyment wzbudził duże zainteresowanie i był świetnym uzupełnieniem tematu o wypiekaniu chleba. Na zakończenie odbyła się degustacja różnych rodzajów pieczywa. Uczniowie przygotowali samodzielnie zdrowe kanapeczki, które stały się ich smakowitym śniadaniem. Zajęcia tematyczne sprawiły uczniom wiele radości i satysfakcji. Były doskonałą okazją do wspólnego świętowania, nauki i zabawy.