Tutaj powinien być opis

Zdrowe drugie śniadanie

Dobrze skomponowane śniadanie pomaga energicznie zacząć dzień i daje równy start w szkolne obowiązki. Wiedzą o tym uczniowie naszej szkoły, którzy 29 listopada zorganizowali Dzień Zdrowego Śniadania. 

Co radzą eksperci?

12 zasad zdrowego odżywania Według Instytutu Matki i Dziecka

 1. Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.­
2. Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości.­
3. Zawsze myj ręce przed posiłkiem.
4. Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.
5. Jedz o stałych porach i nie spiesz się.
6. Mięso, jaja czy ryby - możesz wybierać.
7. Pamiętaj o kaszach, jedz chleb nie bułeczki.
8. Dzień bez świeżych warzyw i owoców to dzień stracony.
9. Posiłek obiadowy to zapas siły na aktywne popołudnie.
10. Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.
11. Dobrą wodą gaś pragnienie.
12. Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.

W kl. VI uczniowie wraz z wychowawczynią p. Marią Mielniczuk przygotowali pyszne i zdrowe kanapki a następnie zjedli własnoręcznie zrobione śniadanie, by mieć siłę na resztę dnia oraz w przyjemny sposób poznać 12 zasad zdrowego odżywiania a także przypomnieć sobie piramidę zdrowego żywienia i stylu życia dla dzieci i młodzieży.

Uczniowie klasy III także przygotowali zdrowe śniadanie. Najpierw obejrzeli film edukacyjny ,,Ekipa Chrumasa gotuje – jesień –zima”. Zapoznali się z piramidą żywienia i aktywnością fizyczną oraz układali puzzle ,,Piramida żywienia”. Poprzez filmik dowiedzieli na czym polega sezonowość warzyw i owoców i jakie potrawy można z nich wykonać. Od dietetyków usłyszeli na czym polega zdrowe odżywianie i jak wielka jest rola śniadania w wieku szkolnym.
Do klasowej ,,Spiżarni” przynieśli potrzebne produkty w tym warzywa zarówno świeże jak i kiszone. Najpierw umyły rączki i założyły czapeczki własnoręcznie wykonane oraz kolorowe fartuszki. Wszyscy z wielką ochotą przystąpili do wykonywania wspaniałych , smacznych i zdrowych kanapek. Następnie była degustacja. Po zjedzonych kanapkach przyszedł czas na II etap naszych działań. Z klasowej ,,Spiżarni” wzięliśmy owoce i warzywa ,aby wykonać soki i koktajle. Nad bezpieczeństwem posługiwania się sokownikiem i blenderem czuwała wychowawczyni. Uczniowie kroili jabłka, gruszki, obierali pomarańcze, mandarynki i smaczne, dorodne marchewki . Poszły w ruch maszyny i pyszny sok popłynął. W blenderze miksowaliśmy truskawki, borówki, banany z jogurtem aby powstały bomby witaminowe. Po przygotowaniu pyszności wszyscy wypili swoje soki i koktajle. Na koniec naszej przygody przyszedł czas na aktywność fizyczną. Uczniowie losowali karteczki z zadaniami , które musieli wykonać. Zadania te dostarczyły dzieciom dużo radości.